Førstehjælp / UddannelseKurser for virksomhederSikkerhedOm BFUC

Hvad gør du, hvis hjertet siger stop?

... starter det med en hjertestarter

Hjertestarteren kan i de fleste tilfælde starte et hjerte igen, inden det er for sent. Og det er det typisk, hvis der går mere end 5 minutter. Hvis ikke der handles hurtigt og effektivt, vil døden indtræffe. Derfor er det vigtigt, at hjertestarteren bliver udbredt i Danmark.

En hjertestarter er en lille transportabel maskine, som sender elektriske impulser gennem den tilskadekomnes krop, og den er så simpel at betjene, at man ikke kan øge skaden eller gøre noget forkert. Dermed kan alle være med til at redde liv. Man bliver guidet af en dansk stemme i de 10 sekunder, det tager at placere dioderne og aktivere strømmen.

Hjertestarteren måler selv kredsløbet, så det eneste man skal gøre er at trykke på knappen, når hjertestarteren fortæller, at den er klar. En hjertestarter er sikker at anvende, og den kan ikke forvolde skade på brugeren eller den tilskadekomne. Den kan alene redde liv. Hjertestarteren fortæller også brugeren, hvilken basal førstehjælp der skal gives mellem stødene.

En genial hjælper! Og vigtig... Fordi liv reddes i nuet.

Kun 6,5% overlever et hjertestop

Men de sidste 93,5 % får en meget større chance for at vende tilbage til livet og familien, hvis de falder om tæt på en hjertestarter. Cirka 3.500 mennesker rammes årligt af et hjertestop, og det sker ofte, hvor mange mennesker mødes. Det gælder sportshaller, togstationer, teatre, biografer, større arbejdspladser osv. Derfor opfordrer vi alle, der har medansvar for mange menneskers sikkerhed, til at anskaffe en hjertestarter. Den lille, geniale maskine, der kan udrette de mirakler, som redder liv i forbindelse med den basale førstehjælp.

Risikoen stiger med antallet af mennesker. En eller flere hjertestartere bør altid være til rådighed, hvor mange mennesker færdes. Derved vil mange menneskeliv årligt blive reddet. Hjertestarteren er nem at bruge, kræver kun minimalt vedligehold og er billig i anskaffelse i forhold til resultaterne.

Korrekt betjening og vedligeholdelse er vigtig

En hjertestarter skal placeres, så den kan ses og nås af alle. Korrekt betjeningsopsætning og vedligeholdelse er vigtig.

Husk at efterse din hjertestarter. Det er vigtigt at overholde service på hjertestarteren, så den altid er klar. De enkelte producenter har forskellige vedligeholdelsesprocedurer, så kig på producentens hjemmeside for mere information.

Uddannelse er altid en god idé

Selv om hjertestarteren er enkel at betjene, er der flere gode grunde til at tage et kort 3 eller 4 timers kursus i at anvende hjertestarteren. Man får den tekniske indøvelse, og man bliver forberedt på den situation, det er pludseligt at skulle anvende en hjertestarter. Det sidste er nok så væsentligt.

Årligt får 3.500 personer hjertestop uden for hospitalet. Kun 6,5 % overlever... 

Læs mere om Beredskabsforbundets Hjertestarterkursus.

VærktøjerTil forsidenPrintervenlig version af denne sideOversigt over BFUC.dkSend denne side til en venSøg på BFUC.dk
Nyheder

Service og eftersyn af brandsluknings- materiel

Få gode råd og hjælp til at indkøbe, opsætte og vedligeholde virksomhedens brandslukningsmateriel.

Få effektiv undervisning i førstehjælp ved hjertestop

BFUC tilbyder nyt intensivt og højeffektivt kursus i genoplivning med hjertestarter.

Førstehjælp - lige i øjet

Dagligt rammes mange medarbejdere af ”noget i øjet”. Ofte små ting, der har stor effekt. Vi har alle...

Alt for få kan redde deres børn

8 ud 10 aner ikke, hvordan man giver førstehjælp til børn.

Reklamer