Førstehjælp / UddannelseKurser for virksomhederSikkerhedOm BFUC

Nyhed

24/02/2011

Det handler om at handle

En oplevelse fra Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub: Det er en tidlig søndag formiddag, og manden foran os falder om på gulvet og ligger i tydelig smerte og råber op. Vi kigger lidt på hinanden, og ved ikke helt, hvad vi skal stille op.

Heldigvis for os er det kun en demonstration fra vores lærers side, for at vise hvad man kan komme ud for i det daglige, hvis man er så uheldig at komme til skade, eller hvis man er i nærheden af en, som gør. Per L. Hingel, vores underviser fra Beredskabsforbundet, er ikke bange for at bruge sig selv i undervisningen og det bidrager til at gøre det hele lidt voldsommere og ikke mindst realistisk.

Vi er en samling Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub medlemmer,  som har taget imod klubbens tilbud om et maritimt førstehjælpskursus, og således tilbringer to søndage med at blive gode til at yde  førstehjælp. Gennem de næste to søndage skal vi lære, hvordan man giver livreddende førstehjælp
i form af kunstigt åndedræt, hjertemassage samt forskellige former for forbindinger og generel adfærd.

LÆR FØRSTEHJÆLP MÅLRETTET SØSPORTEN

Det sidste er ikke uvæsentligt. Vi lærer, at det er ekstremt vigtigt, hvordan man reagerer, når man kommer i en situation, hvor man må give førstehjælp. Det handler nemlig ikke blot om at vide, hvordan man giver for eksempel hjertemassage, men også om, hvordan man beroliger tilskadekomne og får fat i den rette hjælp. Det praktiske omkring hjertemassage og kunstigt åndedræt (også kaldet H-L-R, Hjerte-Lunge-Redning) lærer vi på dukker, som ved hjælp af instrumenter viser, om vi gør det
korrekt. Det er faktisk overraskende hårdt at give hjertemassage, og det kommer som en overraskelse for mange af os, at brystbenet faktisk skal trykkes 4-5 cm ned. Det kan godt blive en hård opgave ombord på en båd, hvor det kan tage 30-40 minutter, før hjælpen er fremme, hvis man ikke lige er i nærheden af en havn, hvor en ambulance holder. JRCC (Joint Rescue Coordination Centre) er på stand-by døgnet rundt og kan, afhængigt af tidspunktet, være fremme indenfor  maksimalt 40 minutter.

Undervisningsforløbet består af klasseundervisning og praktiske øvelser med blandt andet rollespil, hvor vi i grupper udfordrer hinanden på, hvordan man skal reagere i en tænkt ulykkessituation. Med en lærebog som facitliste gennemgår vi en række ulykker, hvor én i gruppen spiller tilskadekommen, mens et 3. medlem vurderer, hvorvidt førstehjælperen agerer korrekt. Øvelserne involverer både
skuespil og fysisk interaktion (for eksempel for at ligge en tilskadekommet i sideleje), og på den måde får man faktisk en realistisk oplevelse af, hvad det vil sige at tage fat i et andet menneske og yde førstehjælp.

En ting er dog helt sikkert; den dag man står i situationen, vil man være presset. Men nu har vi i hvert fald lært nogle redskaber og øvelser til, hvad vi kan gøre. Således er vi nu godt rustet til det vigtigste af alt, nemlig at kunne handle, når det kræves.

Kilde: Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub

  Share Anbefal denne side til dine venner på FaceBook.

Anbefal denne side til dine følgesvende på Twitter.
VærktøjerTil forsidenPrintervenlig version af denne sideOversigt over BFUC.dkSend denne side til en venSøg på BFUC.dk
Nyheder

Service og eftersyn af brandsluknings- materiel

Få gode råd og hjælp til at indkøbe, opsætte og vedligeholde virksomhedens brandslukningsmateriel.

Få effektiv undervisning i førstehjælp ved hjertestop

BFUC tilbyder nyt intensivt og højeffektivt kursus i genoplivning med hjertestarter.

Førstehjælp - lige i øjet

Dagligt rammes mange medarbejdere af ”noget i øjet”. Ofte små ting, der har stor effekt. Vi har alle...

Alt for få kan redde deres børn

8 ud 10 aner ikke, hvordan man giver førstehjælp til børn.

Reklamer