Førstehjælp / UddannelseKurser for virksomhederSikkerhedOm BFUC

Nyhed

27/10/2010

Computer kan guide om førstehjælp

Danskudviklet software kan hjælpe personale på alarmcentraler med at træffe beslutninger.

Fra april 2011 stiller politikfolkene på landets alarmcentraler om til en sygeplejerske eller læge, hver gang opkaldet handler om en ulykke eller akut sygdom. Det sundhedsfaglige personale har nemlig et bedre grundlag for at vejlede om førstehjælp og vurdere, om en ambulance er nødvendig.

Spørgeguide kan gøre det samme
Men deres kræfter kunne være brugt bedre ude på de personalehungrende hospitaler, lyder det fra en dansk forsker. For med hjælp fra en højteknologisk spørgeguide kan personer uden en sundhedsfaglig baggrund give vejledning og træffe beslutninger, der overgår det mennesker normalt kan overskue, fortæller, Thorsten Ottosen. Han er ph.d.-studerende ved gruppen for maskinintelligens på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet.

Spørgeguiden minder i grove træk om de fejlfindingsprogrammer til computeren, som mange kender fra deres hjemme-pc. Programmet hjælper telefonpasseren med at stille de rigtige spørgsmål til personen i den anden ende af linjen.

I takt med at spørgsmålene om ulykken bliver besvaret, regner programmet sig frem til, hvordan personerne omkring den tilskadekomne skal give førstehjælp og om der er behov for en ambulance.

Eksperter leverer indholdet
Guidens indhold er opbygget af eksperterne inden for området. I dette tilfælde kunne de være læger og ambulancereddere. Computeren vil med sin regnekraft være i stand til at basere sine beslutninger på eksperternes samlede viden og erfaring.

- Man får en syntese mellem eksperternes viden og computerens regnekraft. I vores optik er det langt bedre end det, som et enkelt menneske kan klare. Mennesker kan kun benytte få informationer af gangen, siger Thorsten Ottosen.

- Guiden kan hele tiden opdateres med ny viden og anbefalinger. På den måde behøver man ikke bruge tid og penge på kurser og efteruddannelse af medarbejderne og så giver det en ens service uanset hvor i landet, man ringer fra, siger Thorsten Ottosen

Sandsynlighedsregning for viderekomne
Guiden bruger blandt andet et såkaldt bayesiansk netværk, som er en matematisk-statistisk metode til at udføre sine beregninger. Metoden blev udviklet i slutningen af 1980'erne og er baseret på klassisk sandsynlighedsregning kombineret med moderne grafiske algoritmer.

Metoden bruges til at finde sammenhængen mellem årsag og virkning. På alarmcentralen vil dette f.eks. kunne hjælpe med at finde årsagen til at en person har fået et ildebefindende og rådgive derefter.

Kilde: Jyllands-Posten

  Share Anbefal denne side til dine venner på FaceBook.

Anbefal denne side til dine følgesvende på Twitter.
VærktøjerTil forsidenPrintervenlig version af denne sideOversigt over BFUC.dkSend denne side til en venSøg på BFUC.dk
Nyheder

Service og eftersyn af brandsluknings- materiel

Få gode råd og hjælp til at indkøbe, opsætte og vedligeholde virksomhedens brandslukningsmateriel.

Få effektiv undervisning i førstehjælp ved hjertestop

BFUC tilbyder nyt intensivt og højeffektivt kursus i genoplivning med hjertestarter.

Førstehjælp - lige i øjet

Dagligt rammes mange medarbejdere af ”noget i øjet”. Ofte små ting, der har stor effekt. Vi har alle...

Alt for få kan redde deres børn

8 ud 10 aner ikke, hvordan man giver førstehjælp til børn.

Reklamer